Wat is Mediation

Mediation is een manier om uw conflict op te lossen zonder tussenkomst van een rechter maar met de hulp van een mediator. Een mediator is deskundig en onpartijdig en begeleidt u beiden om samen tot een werkbare oplossing te komen. Een stap naar de rechter voelt vaak vijandig en maakt soms meer kapot dan u lief is. Bovendien is het kostbaar en uiteindelijk doet een rechter een uitspraak die vaak voor minstens één van de partijen teleurstellend is. Bij Mediation werkt u zélf aan een oplossing waardoor de kans groot is dat u beiden met een goed gevoel een vervelende situatie kunt afsluiten. Ook vergroot mediation de kans dat u als partij uw afspraken zult nakomen. De mediator geeft inhoudelijk geen oordeel, maar is uw procesbegeleider.

In geval van echtscheiding of het beëindigen van uw relatie krijgt u te maken met:

De praktische kant :

  • afspraken maken met betrekking tot de kinderen (ouderschapsplan)
  • alimentatie
  • woning
  • te verdelen financiën/ pensioen en inboedel
  • testament

De emotionele kant:

  • U heeft te maken met uw eigen emoties, maar ook met die van uw kinderen en uw partner. Dat is een proces waar u doorheen gaat, te vergelijken met een rouwproces.

Over sommige onderwerpen zult u het met elkaar eens zijn, andere onderwerpen zijn misschien prettig te bespreken in het bijzijn van uw mediator, bijvoorbeeld omdat deze gevoeliger liggen.
De mediator is een neutraal persoon en behartigt de belangen van beide partijen.
Hij of zij helpt u een scheiding te maken tussen emotionele en inhoudelijke aspecten van een conflict.
U werkt beiden aan een nieuwe relatie voor de toekomst. Soms moet je nu eenmaal met elkaar verder, bijvoorbeeld als u samen de ouders bent van uw kinderen. En in de praktijk is al lang gebleken dat op een zo goed mogelijke manier uit elkaar gaan belangrijk is voor beide partijen, voor het verwerken van het proces en de acceptatie hiervan. Dit geldt natuurlijk helemaal wanneer er kinderen bij betrokken zijn.